• Home
  • other
  • Основоположні Ідеї Теорії Організації Студопедія

Основоположні Ідеї Теорії Організації Студопедія

Організація повинна сприяти довгостроковим відносинам зі своїми працівниками. Порядок, тобто «усьому (кожному) своє місце, і всі (кожен) на своєму місці». Файоль підрозділяв порядок на матеріальний і соціальний. Кожен працівник повинен мати своє робоче місце, забезпечене всім необхідним. Для цього керівник повинен добре знати своїх підлеглих й їх потреби.

  • Визначення цілей організації, їх види і відповідність певним вимогам Мета управлінської діяльності У процесі розробки й ухвалення управлінських…
  • Дуже скоро з ‘ясувалося, що неефективне управління веде до значних втрат.
  • Для вирішення проблем контролю і координації дій підлеглих пропонується делегування влади керівника на нижчі рівні ієрархії, що характеризуються зменшенням діапа­зону контролю.
  • Результати його досліджень опубліковані у книзі «Стратегія і структура» (1962 р.).
  • Запропоновані Тейлором методи підбору кадрів, а також його принципова вимога регулярних переатестацій, нехай і видозмінившись з урахуванням нових вимог, продовжують існувати досі.

Ієрархія – це порядок підпорядкування нижчих (посад, структур) вищим. Кожна організація складається з підрозділів, які у свою чергу діляться на дрібніші організаційні одиниці, тобто мають ієрархічну структуру. У класичній теорії організації поняттю ієрархічна структура відповідає “принцип сходів”, що передбачає ділення влади і відповідальності по вертикалі ієрархії та розподіл обов’язків між підрозділами.

Тейлора “Принципи… Значне місце в системі наукового управління надавалося персоналу. Суттєвим досягненням цієї школи було систематичне використання стимулювання з метою зацікавлення працівників у збільшенні продуктивності та обсягів виробництва. Передбачалася також можливість відпочинку та перерв у виробництві, а час на виконання певних завдань вважався реальним і справедливо визначеним. Це давало можливість керівництву встановлювати норми виробництва і додатково платити тим, хто перевищував заданий мінімум.

Теорія Організації – Монастирський Г Л – Часткові Та Ситуативні Принципи Організації

Однією із найскладніших проблем у свідомій діяльності людей є управління функціонуванням систем, у які людина входить як головний складовий елемент,… Другий етап (1930—1960) є ерою “закритих систем і соціального індивіда”. Група теоретиків — Елтон Мейо, Дуглас Макгрегор, Честер Барнард — розробляла питання управління закритими системами, спираючись на внутрішні відносини і неекономічну мотивацію працівників. Школа наукового управління не дала відповіді на питання про ефективність управління організацією в цілому. Основний наголос робився на індивідуальну… Управління при фабричній системі характеризується, перш за все, суворим контролем операцій.

ф. тейлор і наукові основи теорії організації

Він працював у корпорації ЛТ&Т як статист і швидко піднявся службовими сходами; у 1927 р. Став президентом однієї з телефонних компаній. Його єдина книга «Функції керівника» (1938 р.) визнана класичною працею у сфері теорії організації. Дослідження на Хоторнському заводі розпочалися з експериментів щодо поліпшення освітленості робочих місць з метою пошуку шляхів підвищення продуктивності праці. Результати експериментів не дали підстав для виведення такої залежності, проте вдалося встановити, що продуктивність праці пов’язана з тим, що робітники відчували до себе особливу увагу як до учасників експерименту.

Теорія Організації – Монастирський Г Л – Розділ 5 Теоретичні Засади Організації Як Об’єкта Управління

Його квакерська сім ‘я належала до середнього класу. Отримавши в 1870 році, в період депресії, професійну освіту, Тейлор влаштувався робітником у Філадельфійську компанію https://zz.te.ua/10-efektyvnykh-vprav-dlia-krasyvoi-spyny/ Midvale Steel. Щоб не витратити все життя на малокваліфіковану працю, Фредерік вступив на вечірнє відділення машинобудівного факультету Stevens Institute.

Тейлор і його послідовники визнавали також можливість відбору людей, які фізично та інтелектуально відповідали б виконуваній роботі. Шляхом соціо- метричного обстеження П. Лорш виявили тісну кореляційну залежність внутрішніх параметрів організації та характеристик зовнішнього середовища. Макгрегор і теорія Х -У.Дуглас Макгрегор(1906—1964) — однин із найвідоміших теоретиків, що зробив значний вне­сок у розробку теорії організації на другому етапі. Його праці присвячені питанням практичного управління (керівництва). Найбільш значущою роботою є книга “Людська сторона під­приємництва” .

Він був першим, хто почав ділити завдання на більш дрібні і здорово оцінювати можливості підлеглих. На основі отриманих даних вчений шукав шляхи збільшення продуктивності праці. Щоб досягти максимального використання виробничих навичок, він не один раз переглядав методи праці.