• Home
  • Uncategorized
  • Порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань Для бухгалтерів бюджетних установ

Порядок надання державним службовцям матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань Для бухгалтерів бюджетних установ

Всі вище перелічені категорії працівників, які мають право на отримання матеріальної допомоги, належать до працівників бюджетної сфери, а виплата такої матеріальної допомоги передбачена законодавством. Мене цікавить чи потрібно у Порядку затвердженому керівником бюджетної установи про надання державним службовцям соц.- поб. Конкретизувати РОЗМІР такої допомоги, чи можливо прописати так само як у Постанові ” не більше с/м заробітку”?

Умови виплати зазначеної допомоги, обставини, за яких вона виплачується, можна визначити у відповідному Положенні або у колективному договорі. На звернення позивача відповідач не здійснив відповідні перерахунки та виплату сум грошового забезпечення, що свідчить про наявність протиправної бездіяльності. Варто зазначити, що за загальним правилом, примітка застосовується законодавцем для супроводу та зв`язку з нормою права, якої вона стосується. Тобто, примітка повинна бути у безпосередньому зв`язку з нормою, в даному випадку п. 4 постанови Кабінету Міністрів України №704, і не повинна суперечити змісту основної норми, яку вона супроводжує. Крім винагород) за займаною посадою, на які військовослужбовець має право на день підписання наказу про надання цієї допомоги. У кожного військовослужбовця є право на отримання матеріальної допомоги за загальним правилом.

Законодавством також не уточнюється поняття, що саме розуміється під “соціально-побутовими питаннями”. Але колективні договори деяких підприємств передбачають деталізацію підстав для надання такої матеріальної допомоги. Не погодившись із обчисленням розміру посадового окладу та окладу за військовим званням, здійсненим відповідачем, позивач звернувся до суду із даним позовом.

розмір матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань

54 Закону про держслужбу1 державним службовцям може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. Порядок надання і розмір такої матдопомоги затверджені постановою № 5002. Якщо робітник, який обслуговує ОМС, отримає матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, то на інші види допомоги (наприклад, на оздоровлення до відпустки) протягом поточного року він не зможе розраховувати. А ось для виплати матдопомоги головам обласних, районних і районних у містах рад, їх заступникам, сільським, селищним і міським головам — рішення приймається відповідною радою (п. 6 постанови № 268). Обмежень щодо стажу роботи або відпрацювань новачком певного часу в одного роботодавця законодавством не встановлено. Але такі обмеження можна встановити у внутрішніх документах (колдоговорі або положенні про виплату матдопомоги). Тому якщо внутрішні документи таких обмежень не мають, кошти дозволяють і керівник не проти, то за заявою працівника-новачка, в якій зазначені обставини для надання матдопомоги, її виплата цілком можлива.

• у розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати, працівника. Поряд з цим нижню межу розміру матдопомоги не встановлено. Тому розмір, умови, обставини та інші нюанси надання зазвичай прописують у Положенні про надання матдопомоги або в колективному договорі. Тож при встановленні розміру допомоги на соцпобут можна відштовхуватися від посадового окладу (наприклад, установити її у розмірі 20 % від посадового окладу), а можна — від середньомісячного заробітку.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

При цьому слід врахувати норми Податкового Кодексу України (далі – ПКУ) про оподаткування нецільової матеріальної допомоги, яка видається за рахунок підприємства. І ще Методрекомендації наголошують, що при розробці положень про матеріальну підтримку треба врахувати працівників, які мають особливий статус (ветеранів війни, афганців, ліквідаторів аварії на ЧАЕС, учасників АТО, інших). У мирний час надання суб’єктами господарювання (далі – СГ) матеріальної допомоги на прохання працівника за його письмовою заявою було в більшості Рейтинг Кращих В Інтернеті випадків спрямовано на оздоровлення, навчання, весілля тощо. Хоча приводом бували й сумні події, як-то поховання, стихійні лиха. Воєнний стан у 2022 році суттєво змінив вектор матеріальної допомоги, але укріпив намагання СГ (юросіб та ФОП) підтримати, іноді за будь-яку ціну, своїх працівників і членів їх сімей в вирішенні насущних життєвих питань. Рішення про надання матеріальної допомоги державним службовцям приймається керівником державної служби у державному органі в межах затвердженого фонду оплати праці.

Соціально-побутові пільги в колективному договорі: що враховувати

Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут. Рішення суду може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Відповідно до пункту 10 Постанови № 704, ця постанова набирає чинності з 01 березня 2018 року.

До місячного ГЗ включаються посадовий оклад, оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років та щомісячні додаткові види грошового забезпечення за займаною посадою, на які військовослужбовець має право на день підписання наказу про надання цієї допомоги. Рішення про надання керівнику апарату місцевої державної адміністрації та його заступнику матеріальної допомоги приймається керівником апарату відповідної місцевої державної адміністрації за погодженням із головою відповідної місцевої державної адміністрації. Розрахунковий період для обчислення середньої зарплати при визначенні суми матдопомоги становлять 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю її надання. Якщо працівник відпрацював менше одного календарного місяця або відсутній розрахунковий період, то за розрахунковий період беремо умовний період — 12 календарних місяців перед місяцем, в якому надається матдопомога. Ця ситуація стосується і того випадку, коли у розрахунковому періоді у працівника не було зарплати.