• Home
  • Uncategorized
  • СУЧАСНИЙ СТАН ТУРИСТИЧНОГО РИНКУ УКРАЇНИ: ОЦІНКА ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ Н В Погуда Ефективна економіка 10 2018

СУЧАСНИЙ СТАН ТУРИСТИЧНОГО РИНКУ УКРАЇНИ: ОЦІНКА ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ Н В Погуда Ефективна економіка 10 2018

Представлено складові концепції сталого розвитку, розкрито сутність, види та принципи сталого туризму. Запропоновано стратегічні заходи щодо розвитку туризму на природоохоронних територіях України. Систематизовано підходи та методи управління рекреаційною діяльністю на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду. Обґрунтовано важливість забезпечення ефективної взаємодії правового, організаційного, економічного та фінансового механізмів державного регулювання туристичної діяльності у рамках стратегічного розвитку туризму на природоохоронних територіях України. Проаналізовано новий інноваційний вид туризму в Україні – темний; висвітлено проблеми функціонування відносно нової видової структури туризму. Територіальні відмінності використання туристичного потенціалу «темного» туризму в Україні засвідчують наявність більшості об’єктів та пам’яток у Львові та Києві, хоча поодинокі ресурси зустрічаються в межах всіх областей.

аналіз стану туризму у місті та перспективи розвитку

Віртуальна реальність може стати іншим потужним інструментом для залучення туристів. Вона дозволяє створювати вражаючі віртуальні тури та іммерсивні враження, що сприяють прийняттю рішення про подорож. Використання віртуальної реальності може відкрити нові можливості для маркетингу туристичних об’єктів та підвищити інтерес до регіону. Блокчейн, з своєю надійністю та прозорістю, може забезпечити безпеку та відстеження туристичних транзакцій, а також сприяти розвитку системи лояльності для постійних клієнтів.

Аналіз сучасного стану ринку та перспективи туристичних послуг в Україні

Будучи достатньо «молодою» галуззю економіки, туризм 2009 року, забезпечив розподіл трохи більше 9% від світового ВВП та зайнятість кожного дванадцятого працівника . Рівень життя і ціни дозволяють забезпечити прибутковість туризму за умов зниження цін на послуги. У практиці світового менеджменту виділяють окремі групи учасників ринку та притаманні їм стратегії досягнення конкурентних переваг на цьому ринку (табл. 1). Специфіка ринкових відносин полягає в тому, що будь-яка галузь економіки повинна будуватися безпосередньо на вільній конкуренції приватної власності різних суб’єктів господарювання за опосередкованої регулювальної діяльності держави. Зокрема, глибокий «спад» її інвестиційної привабливості у 2009 р. На 11% лише за 2010 рік був відновлений на 9 процентних пунктів і був меншим тільки на 2% від докризового рівня.

Ці завдання повинні обов’язково втілюватися у розвиток сільського та екологічного туризму, що дозволить зберегти унікальну красу природних територій сільської місцевості, зменшити антропогенний тиск на природне середовище, збільшити в підростаючого покоління обсяг знань про природу і досвід спілкування з нею, покращити добробут місцевого населення тощо. Що стосується економіки України, то згідно із дослідженнями Всесвітньої ради подорожей та туризму , вітчизняна економіка за показниками розвитку туризму дещо не відповідала загальносвітовим тенденціям, зокрема, випереджаючи їх https://trademaster.ua/company/trademastergroup/page/novosti_kompanii/1426 за показниками частики доходів у ВВП країни й інвестиційних вкладень, одночасно відстаючи у сфері зайнятості. Туризм – одна із найбільш диференційованих галузей економіки будь-якої країни, що водночас забезпечує міжнародне пізнання, виступає суттєвим «донором» валютних доходів держави та є, практично, найвигіднішою формою експорту, оскільки вилучає фінансові ресурси з інших держав без сплати митних платежів. Більше того, туризм, на відміну від більшості галузей економіки, може використовувати лише окремі відновлювальні природні ресурси і суттєво обмежувати використання інших.

У зв’язку із цим тенденції спаду у світовому туризмі дещо випереджали динаміку спаду сукупного ВВП (рис. 2). «Зосередження сил на вигідних ділянках» – вибір сегментів ринку, що не привертають уваги сильніших конкурентів. «Дотримання курсу» – мінімізація ризику дій у відповідь лідера наприклад, у ціновій політиці. «Перехоплення» – реакція на нововведення переслідувачів з метою зниження їх ефективності.

Темний туризм в Україні: факторний аналіз та перспективи розвитку

Враховуючи короткотермінову перспективу 2012 року й обсяг ресурсів, що виділяється на забезпечення ефективного проведення заходів у ньому, в Україні необхідно розробити своєрідну стратегію розвитку туризму до, у період, після 2012 року. Глобальне поширення фінансової кризи 2008 року принесло для світової туристичної індустрії «дві хвилі» важких фінансових наслідків. По-перше, брак вільних ресурсів на фінансових ринках суттєво обмежив розбудову туристичних об’єктів. По-друге, зростання безробіття і скорочення доходів населення викликало «ефект оптимізації витрат домогосподарств», що супроводжувався скороченням, так званих, витрат на дозвілля, левова частка яких акумулювалася туризмом. Організаційні засади маркетингових досліджень у сфері туризму / Г.І.

Фролова // Вісник Бердянського університету менеджменту і бізнесу. Практично, аналогічна ситуація спостерігається у сфері інвестування туристичної галузі. Обсяг інвестицій у туристичній індустрії у 2008 році склав 50 млрд.