• Home
  • Uncategorized
  • Україна на світовому ринку туристичних послуг

Україна на світовому ринку туристичних послуг

Важливою перевагою ефективного функціонування рекреаційного комплексу стало б зменшення сезонності в роботі курортів, особливо морських, тобто створення умов для цілорічного обслуговування. Практичний інтерес становлять термальні води цього регіону. Так зокрема, в Криму, нараховується 310 термальних джерел, 240 з них уже досліджено, а використовуються ці джерела, тільки в Медведівці Джанкойського району та Янтарному Красногвардійського району. Тому є всі можливості використання термальних вод в поєднанні з теплим кліматом протягом року. Цікавим у цьому зв`язку є досвід Туреччини.

Як впровадження волонтерства може вплинути на розвиток туризму та привабливість міста.

Про це свідчить прийнята програма розвитку туризму в Україні до 2010 року, що передбачає екскурсійне обслуговування 20 млн людей з надходженням від туристичних послуг 8 млрд дол. Але, як свідчать статистичні дані, розвиток туристичної діяльності в Україні не характеризується постійним приростом кількості туристів (табл.1). Тобто існують перспективи розвитку цієї та недоцільне використання наявних природних та культурних ресурсів України. Цікавим є приклад Великобританії, де існує державна структура, що займається дослідженнями туристичного ринку та рекламно-інформаційною діяльністю, пропагуванням Великобританії як туристичної країни на світовому ринку. Її складовою є мережа з 70 туристичних представництв Великобританії у різних країнах світу, що є найперспективнішими ринками для реалізації британського турпродукту. Фунтів стерлінгів на рік для проведення ринкових досліджень, рекламно-маркетингової діяльності, у тому числі участі у міжнародних туристичних салонах, ярмарках, виставках і біржах, видання рекламно-інформаційної продукції різними мовами, а також утримання закордонних туристичних представництв.

“На успіх у туризмі можна розраховувати у випадках співпраці різних суб’єктів господарської діяльності”, – Віталій Загайний

Хоча для залучення інвестицій місто має поліпшувати свій промисловий потенціал, згідно зі стратегією, Дніпро має стати мегаполісом, який динамічно розвивається, та увійти до топ-10 світових центрів космічної галузі. Також мають з’явитися ІТ-спільнота та високопрофесійні медики, які мають відкрити Дніпру «вікно можливостей» для зростання іміджу та економічного розвитку серед інших глобальних міст світу. Автори стратегії вважають, що реновація портових територій позитивно вплине на екологію, підвищить туристичну привабливість прибережної території та залучить до ділового обороту населення. У подальшому це дозволить підвищити інтерес інвесторів та відродити економіку міста. Крім того, такі зміни підвищать якість та ефективність обробки вантажів. В структурі в’їзного турпотоку змін майже не сталось – частка приватного туризму виросла з 88 % у 2006 р.

Для координації діяльності міністерств і відомств України в галузі туризму створено Національну раду по туризму, яка є позавідомчим колегіальним органом[26, c. Несприятливість бізнесового клімату спричинила той факт, що з майже 3000 українських туристичних підприємств, які мають дійсні ліцензії на надання туристичних послуг, фактично на ринку працюють лише близько третини. Це призвело до переорієнтації туризму на виїзний, руйнування системи соціального туризму, важливих складових інфраструктури галузі. Реформування системи державного регулювання галузі висвітлило низку проблем, що потребують вирішення. Це, насамперед, невідповідність чинної нормативно-правової бази потребам та тенденціям розвитку туристичної галузі. Незважаючи на прийняття нової редакції Закону України “Про туризм”, який, безперечно, став кроком вперед, існує нагальна потреба у вдосконаленні правового забезпечення галузі і приведення його у відповідність зі світовими стандартами. Крім того, перешкодою на шляху ефективного розвитку туристичної галузі стала відсутність протягом тривалого часу виваженої регіональної політики, що зумовило потребу у створенні структури державного регулювання туризму в Україні з урахуванням сучасних реалій та досвіду країн з високорозвиненою туристичною індустрією[22, c.

Зараз замку є що показати і це дуже важливо», – зазначила керівниця туристичної компанії «Атвест України»Наталія Гладілова. За її словами, туристам у музеях потрібен також інтерактивний простір. Проведення на подвір’ї замку середньовічних фестивалів, реконструкція лицарських боїв, дегустації їжі та напоїв, які б були прив’язані до історичних подій, уроки історії у стінах замку для школярів, що вивчають козаччину, фотозони та сувеніри – це перелік рекомендацій від учасників рекламного туру щодо покращення роботи «Жовківського замку». «Культурний туризм – найчисельніший у світі. На Львівщині найбільше історико-архітектурних пам’яток в Україні. Добре, коли представники музейних установ зацікавлені у ефективній співпраці з туроператорами та екскурсоводами», – розповів заступник керівника управління туризму та курортів облдержадміністрації Тарас Лозинський. Помічник директора Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Роман Назаровець під час зустрічі зазначив, що працює над угодою щодо врегулювання питання відвідання закладів галереї мистецтв екскурсоводами.

«Великі цілі – досяжні»: Маркіян Мальський взяв участь у Стратегічній сесії із розвитку туризму Львівщини

Національний туристичний ринок України належить до реформованого типу і є ринком країни перехідної економіки з середнім рівнем соціально-економічного розвитку, що формує ринкові структури та індустрію туризму відповідно до макрорегіональних (європейських) стандартів. Сучасний етап характеризується відносно незначною участю у світовому туристичному процесі і переважанням експорту туристичних послуг. Всі плани, програми та проекти щодо розвитку туристичної індустрії повинні бути максимально зорієнтовані https://pogliad.ua/news/obzor/lifestyle/ukrayinki-vpershe-vzyali-uchast-u-met-gala-431465 не тільки на створення належних умов для туристів, а й на забезпечення високого комфорту проживання корінних жителів регіону. Іншими словами, розвиток туристичної галузі треба розглядати як фактор стабілізації місцевих ринків праці та розширення зайнятості населення. — Відставання масштабів (навіть порівняно з середніми показниками по СНД) нормативно-правового та організаційного забезпечення туристичної діяльності, яке значною мірою пояснюється перманентною адміністративною реформою в Україні.

За даними Центру туристичної документації ВТО, кожний чотирнадцятий працюючий у світі зайнятий у сфері, що надає послуги, в тому числі й послуги на підприємствах національного та міжнародного туристичного бізнесу. У теперішній час оборот коштів в галузі туризму складає понад два трильйона доларів США. Це приблизно 5% світових продаж товарів і 15% послуг, що надаються кожного року.

Крім того, учасниками національного й міжнародного туристичного бізнесу для потреб власне галузі закуповується товарів і послуг на суму більше 1 трильйона доларів США [11, с 7-8]. Міжнародна діяльність не повинна традиційно залишатися пріоритетом держави, центрального органу виконавчої влади в галузі туризму — Державного комітету молодіжної політики, спорту і туризму України та має розвиватися також на регіональному та місцевому рівні. Регіони мають більше усвідомлювати важливість розширення міжнародних зв`язків, розбудови міжнародної договірної бази.

А також створення простору, який підтримує історичні, культурні, духовні традиції Запоріжжя. Зокрема, необхідно залучити інвесторів до розвитку історичного культурного комплексу на острові Хортиця. Як вже згадувалося вище, великі ідеї покладаються на реалізацію глобальної програми створення в Україні транспортних коридорів. Вони можуть дати не тільки тисячі й тисячі нових робочих місць на строк будування, а й створити певний поштовх до появи багатьох малих та середніх підприємств інфраструктури подальшого обслуговування транспортних коридорів[26, c. Приватні поїздки збільшились за рахунок зростання кількості виїжджаючих українців до Молдови (на 44 % або на 451,5,1 тис. осіб), Румунії (на 100 % або на 266,0 тис. осіб), Словаччини (на 52 % або 113,6 тис. осіб), Єгипту (на 111 % або на 44,0 тис. осіб), Туреччини (на 16 % або на 19,2 тис. осіб), Італії (на 10 % або на 4,3 тис. осіб). Води з високим вмістом органічних речовин виявлені лише на Прикарпатті. Це два родовища типу “Нафтуся” — у Трускавці і Східниці.